Logo Dennika

Reštaurácie budú musieť uvádzať pôvod mäsa

Mäso. Ilustračná fotografia (Zdroj: SITA)

Stravovacie a reštauračné zariadenia budú musieť od 14. decembra 2019 uvádzať pôvod mäsa, z ktorého pripravili pokrm pre spotrebiteľa. Vyplýva to z novely zákona o potravinách, ktorú vo štvrtok schválil parlament. Túto povinnosť v NR SR presadila Eva Antošová svojím pozmeňujúcim návrhom. „Keď idete do obchodu, máte akú-takú šancu dozvedieť sa, odkiaľ pochádza mäso, ktoré kupujete. No v reštauráciách a jedálňach sa môžete spoľahnúť iba na ústnu informáciu čašníka, ktorá nemusí byť pravdivá. Práve preto bolo tento zákon dôležité prijať čím skôr,“ povedala Antošová.

Zariadenie spoločného stravovania bude povinné pri hotovom pokrme alebo jedle z mäsa zabezpečiť pre spotrebiteľa v písomnej forme na dobre viditeľnom mieste údaj o krajine pôvodu mäsa. „Údaj o krajine pôvodu mäsa je zariadenie spoločného stravovania povinné získať od subjektu, od ktorého mäso kúpi, a v rovnakom rozsahu tento údaj poskytnúť spotrebiteľovi. Povinnosť sa vzťahuje na bravčové, hovädzie, ovčie, kozie a hydinové mäso. Povinnosť nevzniká pri polotovaroch,“ doplnila Antošová.

„Motivovali nás spotrebitelia. Čoraz viac vnímajú pôvod potravín, najmä po škandáloch, ktoré sme zažili,“ povedala na tlačovej besede po schválení spomínanej novely ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Novela zákona o potravinách má podľa nej aj zvýšiť podiel slovenského mäsa v reštauráciách.

Porušenie povinnosti označiť hotové pokrmy a jedlá obsahujúce mäso údajom o krajine pôvodu mäsa sa bude považovať za správny delikt a možno mu zaň uložiť pokutu. „Pokuta bude vo výške od 100 do 100 000 eur s prihliadnutím na závažnosť, spôsob spáchania správneho deliktu, na jeho následky a okolnosti,“ uvádza sa v schválenej novele.

Schválená novela zákona okrem toho odstraňuje aj niektoré z doterajších nedostatkov v zákone, ktoré vyplynuli z aplikačnej praxe orgánov úradnej kontroly potravín. Nedostatky sa týkali najmä oznamovania príchodu zásielok dovážaných prevádzkovateľmi potravinárskych podnikov z tretích krajín a spôsobu poverovania akreditovaných úradných laboratórií na výkon analýzy vzoriek odobratých pri úradnej kontrole potravín. Zároveň odstraňuje aj nedostatky vydávania úradných certifikátov orgánmi úradnej kontroly potravín prevádzkovateľom potravinárskych podnikov, ktorí vyrábajú potraviny v Slovenskej republike a ktorí umiestňujú potraviny na trh tretej krajiny.

— SITA

Prečo vznikol Denník S

Sme mladí ľudia, ktorí písanie chápu nie len ako spôsob vlastnej sebarealizácie, ale aj ako povinnosť voči vám ostatným. Nebudeme sa však stavať do nečitateľnej pózy, ale nahlas šíriť to, čo pokladáme za objektívne správne so zreteľom na náš hodnotový systém. Neromantizujeme si minulosť, ale nasledujeme pozitívny odkaz našich dejateľov či predkov, ktorí za náš spôsob života, vlasť a rodinu umierali a chceme našu domovinu odovzdať budúcim generáciám v ešte lepšom stave, než v akom sme ju našli. Čítajte viac...